Column: FC Eindhoven Culture

Column: FC Eindhoven Culture

ZO BELANGRIJK IS EEN CULTUURWATCHER

Het einde is in zicht. Althans het einde van de reguliere competitie. Nog een tweetal wedstrijden en dan kunnen we ons op gaan maken voor misschien wel een heel mooi einde.

Nu de laatste wedstrijden worden gespeeld, voel je aan alles in het stadion dat de beleving anders is. We zijn geplaatst, dus de halve finale is bereikt. Op de tribunes is de spanning minder dan voorheen. de aandacht is niet meer alleen gericht op het veld, maar soms lijkt het wel alsof je te gast bent in een goed lopend café waar het gezellig vertoeven is. Alleen is de inrichting van deze kroeg een blauwe tribune. En, heel gek is dat ook niet.

We hebben weer een geweldig seizoen gehad. Veel nieuwe spelers en een nieuwe trainer. De verwachtingen waren hierdoor minder hoog dan vorig seizoen. Daarbij kwam ook nog eens dat halverwege het seizoen onze man van de ‘Bouwstenen” vertrok naar NAC Breda.
Ondanks dit alles heeft trainer van der Gaag er een goed ingespeeld elftal van gemaakt. Het voetbal is anders dan we gewend zijn, maar er staat wel een volwassen ploeg. En dat terwijl er veel spelers net de twintig hebben aangetikt.

Het geheim? Dat weten we niet, want anders was het ook geen geheim meer. De afgelopen jaren is er steevast een succesvol team geweest dat meedeed om de prijzen. Wie er ook speelde of wie er ook trainer was, aan de prestaties was het vaak niet te merken. Hoe kan het dan toch dat ook onze nieuwe trainer van der Gaag met een bijna nieuw elftal deze prachtprestatie neerzet? Zit het in de cultuur van de club? Zit er iets in het helder schoon kraanwater? Wie het weet mag het zeggen.

Natuurlijk heb ik als eigenwijs persoon wel een vermoeden hoe het komt dat de FC de laatste jaren behoorlijk stabiel is. Zelfs met al de wijzigingen. Ik denk namelijk dat er binnen het team van spelers en trainers een belangrijke schakel is die weet wat FC Eindhoven betekent. Die weet wat FC Eindhoven doet met haar supporters en die weet wat de supporters en de buitenwacht van FC Eindhoven verwachten. Een man die ervaring heeft met de morrende, ooit zelfs mopperende supporters. Een voetbaldier die weet dat één zwaluw aan de Aalsterweg direct een kampioenschap betekent. Althans, dat is de verwachting van menig blauwwitte fan. En die ook weet dat een slechte pot voetbal, direct wordt beantwoord met chagrijn.

De echte supporters weten uiteraard allang dat ik het heb over Pascal Maas. Een man die in de luwte zijn bijdrage levert. Een man die schittert door niet op de voorgrond te staan. Iemand die weet dat verliezen van Helmond Sport pijn doet bij de supporters. En die op dat moment ook het gesprek aangaat. Kortom, Pascal Maas is in mijn ogen de ideale Cultuurwatcher van FC Eindhoven. Hij is de gids die nieuwe spelers een rondleiding geeft door het DNA van FC Eindhoven. Die waakzaam is voor gedrag dat niet past binnen de muren van ons heiligdom. Een man die blauwwit bloed heeft stromen door de aderen.

Op naar de Play Offs en op naar een mooi einde van dit seizoen. Wellicht via Breda naar Rotterdam en dan naar het Stadhuisplein!!

Tonnus (onze vaste 1909 Columnist)

Geef een reactie

1 Reactie(s)

  1. Avatar
    april 21, 2016

    Mooi stukske Tonnus. Aan de onzichtbare hand van Padje op weg naar…