Column: “Schoppen in de media”

Column: “Schoppen in de media”

Vandaag pakte het Eindhovens Dagblad wederom uit met een (negatief) artikel omtrent onze club. Onze vaste columnist was dit ook opgevallen en besloot daarom deze column te schrijven.

SCHOPPEN IN DE MEDIA, WAT WIN JE ERMEE?

Onze FC zit in een moeilijke periode. De prestaties op het veld zijn niet om over naar huis te schrijven. Daar valt niets tegen in te brengen. Dat ziet een blind paard zelfs nog wel. Het is op het veld niet altijd even oogstrelend en we moeten eerlijk zijn, de punten worden erg makkelijk vergeven.

Wat hier de oorzaak van is? Wij weten het niet. Natuurlijk hebben wij hier ook een mening over, maar dat is een mening die we in Cafe1909 onder het genot van een biertje bespreken. Interessant doen en denken dat we verstand van voetbal hebben. Zonder gekheid, hoe kunnen wij nou een gefundeerde mening hebben als we niet alles weten. Hoe kunnen we nu een mening baseren op het functioneren van het bestuur? Of hoe kunnen we nu een oordeel vellen over het functioneren van meneer La Ling?

Of, moeten we blind af gaan op het, sorry dat wij het zo noemen, uiterst onsmakelijke en zeer kinderachtige artikel in het Eindhovens Dagblad van 2 maart jl.? Moeten wij deze eenzijdige galspugerij voor waarheid aannemen? Waar rook is, is vuur. Zo luidt een bekend gezegde. Maar, het verhaal wat gepubliceerd is, is in onze ogen niets meer en niets minder dan natrappen en gewin halen. Tussen de regels door voel je de frustraties van één of wellicht meerdere personen die om bepaalde redenen een afkeer hebben jegens de huidige beleidsmakers. Aan alle kanten riekt het naar ‘kapotmakerij’. En waarom? Waarom ga je via de pers dit soort zaken naar buiten brengen.

In dit betoog van eenrichtingsverkeer wordt onze club kapot gemaakt. Wij gaan niet blind af op het functioneren van vd Leegte of wie dan ook. Neen, ook daar hebben wij ieder onze eigen persoonlijke mening over. Maar, het is wel zo dat dankzij in dit geval Pieter v.d. Leegte onze club nog steeds acteert. Niemand kan zeggen dat hij het slecht voor heeft met de club. In onze optiek, en dan gaan we uit van het beeld dat wij hebben, is er geen enkel persoonlijk gewin. Maar, ook hier geldt dat er meerdere invalshoeken zijn om hier een mening over te hebben. Dat mag ook. Alleen gaat het ons te ver om in een artikel iemand zo weg te zetten. Wat is het nut? Wat is het voordeel voor de zender?

Maar, wat is er allemaal waar van deze geluiden. Wat is er daadwerkelijk waar? Er wordt gesproken over “de ziel van de club gaat kapot”. De ziel van de club…. Dat zijn de supporters. De mensen die jaar in jaar uit gaan kijken naar hun liefde. Wij kunnen ook allerlei dingen gaan roepen en schrijven.

Wat nog meer pijn doet als je het artikel leest, is dat er wordt gesuggereerd dat de supporters in toom zijn gehouden met een nieuw Supportershome. Hoezo in toom gehouden? Was er sprake van anarchie aan de Aalsterweg? Stonden we op de barricades? Was er sprake van een dreigende situatie? Neen, klare onzin. Wij hebben de totstandkoming van Cafe1909 van dichtbij meegemaakt en wij hebben samen met de club, lees mensen uit het bestuur, iets moois gerealiseerd. Dankzij de inzet van vrijwilligers afkomstig uit het legioen, dankzij de inzet van personen uit het bestuur. Een uniek gebeuren. En dan gaat een anonieme bron in een artikel zeggen dat dit gebeurd is om de supporters in toom te houden. Dit proces is jaren geleden al ingezet. Het idee is jaren geleden al geopperd en stap voor stap is het plan verder ontwikkeld en uiteindelijk is het resultaat iets waar iedereen trots op is.

Een kwaliteitskrant zal het Eindhovens Dagblad nooit worden. Het predicaat regionale nieuwskrant is te veel van het goede. Wellicht dat binnenkort de exemplaren tussen de roddelbladen kunnen worden gepresenteerd in de boekhandel.

Wij vragen ons ook echt af of de anonieme bron of bronnen echt begaan zijn met onze mooie club. Hoe kun je de club waar je van houdt zo te kijk zetten in een populistisch stukje? Hoe kun je zo schreeuwen om aandacht? Over de rug van je favoriete club? Een kind van 10 jaar doet dit om aandacht te krijgen. Om ergens bij te horen.

Wij betrappen ons erop dat we bijna net zo gaan spuwen als men doet in het ED. Dus, genoeg over het gezwam. Onze aandacht gaat nu weer naar onze club. Naar de volgende wedstrijd. Want, wie er ook aan de touwtjes trekt, wie er ook spelers haalt en wie er ook trainer is, wij blijven achter onze club staan. Dat is ons leven, dat is onze passie en dat is onze trots. Die twee kleuren, blauw en wit, die ene naam FC Eindhoven. En dat neemt niemand ons af. Al gaat men wekelijks azijnzeiken in de media, wij blijven trots op onze club en blijven steun betuigen aan onze club.

Ongetwijfeld zullen er supporters zijn die zich kunnen vinden in het verhaal. Supporters die hun mening bevestigd zien worden. Lekker doen, iedereen mag en moet zijn of haar mening hebben. Iedereen moet zich ergens in herkennen. En laten we vooral de discussie open houden onderling. Maar dan wel op een normale en luchtige manier. Ook op ons gastenboek. Wat we niet moeten verliezen, of je nu geloof hebt in het artikel of niet, is onze passie voor FCE!

<

5 Reactie(s)

 1. Avatar
  maart 03, 2018

  Ja als je zo’n artikel leest in het Eindhovens Dagblad ( van oudsher de “Philips koerier “) dan doet dat wel even pijn. 60 jaar geleden gleed voor de eerste keer het mooie blauw met wit gestreepte shirt over mijn schouders. Met trots vervuld denk ik daar nu nog steeds op terug. Leuke en sportieve carrière gehad aan de Aalsterweg. Dit neemt niemand mij af. Derhalve, een kritische noot over mijn club mag ten alle tijde, maar breek mijn club niet bewust af. Dat is riool journalistiek , wat gevoed is met veel rancune dat komt uit zichzelf meldende bronnen bij het ED..

 2. Avatar
  maart 03, 2018

  Dat mag ook Mark. En gezien alle reacties overal zit het met die emotie en liefde wel goed.

  Tot maandag

 3. Avatar
  maart 03, 2018

  Sorry webmaster

  Ben het niet met je eens.
  Natuurlijk heeft Pieter het juiste met FCE voor maar dat wil niet zeggen dat hij verstand heeft van een voetbal bedrijf runnen. Het is duidelijk dat er teveel macht naar hem is gegaan de laatste jaren, en dat is geen verbetering geworden, dat kan iedereen zien. Je hebt een technische leiding nodig die dagelijks op de club zit, niet een la ling op afstand. Fc eindhoven is emotie en liefde, zonder dat ga je kapot

 4. Avatar
  maart 02, 2018

  Goed geschreven. We hebben wel hetere vuren doorstaan. Heb alle vertrouwen in de toekomst. Maandag horen we meer over de toekomstplannen.

 5. Avatar
  maart 02, 2018

  Goed onder woorden gebracht Top.
  Wij zijn fc-eindhoven.