Column: Het wordt een feestjaar

Column: Het wordt een feestjaar

Nu er weer wat meer tijd gevonden is om de website flink ‘up to date’ te houden heb ik ook onze eigen columnist Tonnus gevraagd een bijdrage te leveren. Hij trapt af met onderstaande column.

Het wordt een feestjaar

De hamvraag die ieder seizoen gesteld wordt door critici, clubwatchers, supporters en weet ik veel wie allemaal: “Wat wordt het dit jaar?” Gaan we net als voorgaande seizoenen roemloos ten onder? Spelen we een rol van betekenis? Of, wordt het een seizoen van net niet? Iedere kenner heeft zijn eigen motivatie. Uiteraard schaar ik me ook onder de noemer kenner. Niet dat ik veel voetbalhersens heb, maar ik ‘lul’ aardig mee in het stadion, zeker op het terras achter het doel en door af en toe een moeilijke term er doorheen te gooien, is het net alsof een ware professor een op feiten gebaseerde mening geeft. En ben eerlijk, ik doe niets anders dan de heren op maandagavond bij de meest besproken voetbaltalkshow van het land.

Wat wordt het dit seizoen? Nou, dat is heel simpel. Voetbal is een simpel spelletje waarbij je niet al te moeilijk moet doen. Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Kijk, en daar wringt de schoen. We schrijven seizoen 2014-2015. De ware FCE supporter weet direct welk seizoen ik bedoel. We werden toen met een record aantal punten tweede achter NEC Nijmegen. We waren de beste van de rest. We hadden talentvolle spelers. Ik noem ene Branco van den Boomen. Ik noem een Joey Sleegers. We speelden zelfs de latere kampioen volledig van de mat in het eigen stadion.

Laten nu diezelfde van den Boomen en Sleegers dit seizoen weer van de partij zijn. Branco als de onbetwiste leider van het pact en Joey de ‘Messi van de Aalsterweg” als technisch vernuft. Van den Boomen heeft zijn visitekaartje al afgegeven in Nijmegen. Sleegers kan vrijdag weer ouderwets zijn voeten laten spreken. Weer een overeenkomst met dat legendarische seizoen: De eerste tegenstander was toen ook NEC Nijmegen. Alleen toen verloren we met 3-1. Maar de tegenstander was dezelfde.

Het is dus klip en klaar. Gezien de feiten die er niet om liegen promoveren we dit seizoen. Heel simpel. Daar is geen spelt tussen te krijgen. Zeker na het zien van de eerste wedstrijd hang ik de vlag alvast buiten. Het jubileumjaar wordt een feestjaar. Een feestjaar dat we vrijdagavond echt openen in Café1909. En jawel, alweer een gelijkenis met het memorabele seizoen 2014-2015: Ook dat werd een feestjaar. Net als seizoen 2015-2016 trouwens en  seizoen 2016-2017 en… ach, zeg nou zelf. Het is toch ieder jaar een feestjaar aan de Aalsterweg. Daar waar je met je beste maten ongedwongen een biertje kunt drinken, waar jong en oud met elkaar praat. Waar de beste kenners van voetbalminnend Nederland samenkomen. Waar je thuiskomt. Waar winst en verlies dichtbij elkaar liggen en waar we na de wedstrijd snel relativeren en inzien wat er echt toe doet: Met vrienden een avondje voetbal beleven! En doet men al 110 jaar aan de Aalsterweg. Wat een feest, wat een feest.

Proost mensen!


<

5 Reactie(s)

 1. Avatar
  augustus 17, 2019

  110 jaar geleden stond mijn grootvader aan de wieg wat nu Fc Eindhoven heet! Eindhovia en Sparta-Gestel werd EVV Eindhoven. Nu, mede de column vanTonnus gaat mijn blauw-wit bloed sneller stromen!

 2. Avatar
  augustus 16, 2019

  Ik lees net je mooie column pas Tonnus, ik ben het helemaal met je eens ! Misschien makkelijk praten na geweldige 5-1, maar we gaan eindelijk promoveren #remember2020

 3. Avatar
  augustus 15, 2019

  Helemaal waar. Heb ongelooflijk veel zin in komend seizoen! Fc Eindhoven is de club die diep in mijn hart zit. Zo zal het altijd zijn. Heb de fc ook regelmatig vervloekt in het verleden maar ook bewierookt. Dit geeft aan hoe ik ongelooflijk begaan ben met de club. Eindhoven zal wezen en Eindhoven zal zijn. Altijd!

 4. Avatar
  augustus 15, 2019

  Heerlijk geschreven door onze Tonnus. Daar valt geen spelt tussen te krijgen. En van spelt bakt Tonnus knapperig blauwwit brood. Ja, Tonnus, een goede bekende van jou spreekt van promotie 2020.

  Solliciteren Tonnus bij Edje. Dan steek je ongetwijfeld dat roodwitte Elfje naar de kroon. Dan word je ons blauwwit elfje.

  Eindhoven zal wezen… zing de blauwwitte trein!!!

 5. Avatar
  augustus 15, 2019

  Mooie column. dat er nog maar veel mogen volgen. En inderdaad, voor de echte supporter, is elk jaar een feestjaar. 1 van de nadelen van het mooie wonen in Frankrijk. Geen nieuwe haring en geen wedstrijden van Eindhoven, live kunnen mee maken.