Column: Vrijheid voor supporters

Column: Vrijheid voor supporters

Geen uitsupporters tijdens de clash tussen FC Eindhoven en De Graafschap. Een gemis voor het voetbal. Een gemis voor beide clubs en een gemis voor de bezoeker van het stadion.

Wat is er mooier dan een vol uitvak? Oké, volle thuisvakken, die zijn in Eindhoven mooier. Maar, hoe mooi was het dat we in de beker tegen FC Utrecht speelden en er gewoon 475 man uit de Domstad aanwezig was? Pure passie toch. Voetbal zonder uitsupporters is als een frikadel speciaal zonder juin. Is als een glas bier zonder alcohol. Is als een BH zonder…. Laat maar. Wat ik wil zeggen is dat het net niet is. Het is net niet een echte voetbalwedstrijd.

Over de oorzaak van het ontbreken van de aanhang uit Doetinchem kan en mag iedereen het zijne vinden. De een vindt dat een busreis prima te doen is, dus waar zeuren ze over. Moet ik me wel enigszins bij aansluiten. Een busreis van de FCE is ook echt een avondje uit en af en toe best zwaar te verteren. En dan hebben we het niet eens over het voetbal. Maar vergeet niet, wij zijn een echte bus club. Sinds jaar en dag reist ons legioen met de bus. Een enkeling wil met de auto. Dat een supportersschare nagenoeg voltallig met de bus reist is niet vanzelfsprekend.

Bij veel clubs zijn supporters gewend om met de eigen auto te gaan. Is daar iets op tegen? Nee, denk het niet. Zeker niet als er nagenoeg nooit problemen zijn met deze supporters. Als er vervolgens 475 man komen en er zijn maar 25 parkeerplekken aanwezig, dan krijg je uiteraard een penibele situatie. Maar, overal is toch een oplossing voor te bedenken?

Het is bekend dat we weinig parkeerplaatsen hebben bij het uitvak. Waarom dan niet uitwijken naar de grote parking? Zet hier een deel af voor de bezoekers. Ow nee, dan kan het enorme aantal thuissupporters de auto niet kwijt. Het is maar goed dat we in de Keuken Kampioendivisie spelen.

Stel je voor dat we op een mooie zondagmiddag per ongeluk promoveren en dat clubs als FC Twente, Feyenoord, AZ en ga maar door op bezoek komen? Zeggen we dan als gemeente iedere twee weken: “Sorry jongens maar jullie kunnen komen met maximaal 25 auto’s”. Dat zijn omgerekend 100 supporters. Of gaan we als gemeente kijken naar een oplossing? Tegen PSV zouden we dan een ander probleem hebben. Die komen met de fiets. En……heel veel fietsenstallingen zijn er niet. Ik voorspel chaos, roering en noem maar op.

Voetbal is voor iedereen. Jong, oud, man, vrouw, geen geslacht, wit, zwart, geel, groen, geen kleur, ik weet allemaal niet voor wie. Maar bovenal is voetbal voor de supporter. Voor de thuissupporter én voor de uitsupporter. We worden al zo veel in een hokje gedrukt. Ik voel het al aankomen: “Dat is toch terecht met al die gekkigheid rondom de velden”. Ja, ja ik zie de fanatieke azijnzeikers al de aanval zoeken. Ik hoor de doemdenkers al omhoog borrelen. Ik zet me al schrap voor de wijzende vingertjes en de blikken van: ’Daar hedde die idioot.’

Maar nee, dat is niet terecht. Slechts een klein aantal bezoekers gaat over de schreef. In een stadion waar 3.500 supporters zitten, gaan misschien 5 of 6 personen over de limiet. Snel rekenend is dat 0.0017142% van de aanwezigen. De kans dat er wordt aangebeld en een kalende man schreeuwt ongevraagd “Goooooooeeeeedenavond” in uw gezicht is groter. Verbieden we dan ook dat scholieren naar school komen? Daar wordt ook geknokt en gedaan. Verbieden we dan dat we in de zomer gaan recreëren? Ook daar is het hommeles. Is iedere treinreiziger een gewelddadig persoon? Daar is geweld ook helaas wekelijks aan de orde. Het gedrag van de mensheid is al sinds het moment dat we er zijn een probleem, althans het gedrag van een klein, zeer klein deel.

Burgervader van de Lichtstad, laat de uitsupporter naar het Jan Louwers Stadion komen. Tref de nodige maatregelen als die genomen moeten worden en laat een voetbalwedstrijdje een feest zijn. Stop met het generaliseren van een groep mensen die naar hun favoriete spelletje gaan kijken. Steek energie in het organiseren van een feestje. Doen wij namelijk ook bij FC Eindhoven!

VRIJHEID VOOR DE SUPPORTERS!!

“Foto met dank aan www.fc-eindhoven.nl”

<

4 Reactie(s)

 1. Avatar
  februari 04, 2020

  Mooie column en helemaal waar. Vanuit FC Eindhoven nog reactie gekomen op het censureren van mensen die hun mening op een nette manier uiten?

 2. Avatar
  februari 02, 2020

  Prima relaas!

 3. Avatar
  februari 02, 2020

  mooi geschreven. Zelfs een beladen pot als Helmond Sport kent 5 gekken (die stewards uitvak en daarna politie rustig hun gang laten gaan), maar nooit gezeur bij FCE op grote schaal. En laten we wel wezen: iedere uitfan van een club uit de KKD die zijn/haar club wil steunen op een vrijdagavond en daar een paar uur rijden voor over heeft, moet eigenlijk altijd gastvrij ontvangen worden, want die komt niet om dan eventjes opgepakt te worden… Bij De Graafschap uit stond er overigens gratis koffie/thee voor ons klaar. Dat heet gastvrijheid en dan gedraag je je ook er naar!

 4. Avatar
  februari 01, 2020

  Hier valt geen speld tussen te krijgen, dat zal ook jullie burgemeester toe moeten geven. We hopen bij een volgende gelegenheid wel welkom te zijn, zodat we het uitvak weer met Superboeren kunnen vullen.
  Groet Hans Boesberg
  SV Superboeren