COLUMN: WE HADDEN NIET VEEL CENTEN, MAAR SWINGDEN ALS EEN TREIN…

COLUMN: WE HADDEN NIET VEEL CENTEN, MAAR SWINGDEN ALS EEN TREIN…

Vrijdag 1 december zullen we als FC Eindhoven supporters niet snel vergeten. Het was de avond van de gemiste strafschoppen. Het was de avond van een ontluisterende nederlaag tegen FC Oss. En het was de avond van de donderslag bij de heldere hemel.

De nevel was net over het veld van het Jan Louwers Stadion gevallen. De meeste supporters hadden een warm heenkomen gezocht en waren nog aan het discussiëren over hoe een goede penalty genomen moet worden toen Social Media ontplofte. Totaal onverwacht werd bekend dat trainer Wilfred van Leeuwen aan het einde van dit seizoen onze club gaat verlaten.

Van Leeuwen, een trainer die veel sympathie heeft bij de fanatieke aanhang. Maar ook bij heel veel andere supporters is hij een graag geziene gast. Een kerel van het volk. Gewoon, in voor een geintje, maar bovenal in potentie een goede trainer.

Volgens de media liggen persoonlijke redenen ten grondslag aan zijn besluit. Maar, ook verschil van inzicht. Enkele weken geleden hebben we nog benadrukt dat ieder verhaal twee kanten kent en dat we niet blind moeten varen op de berichtgeving van de media.

Maar, waar rook is, is vuur. Is het niet al de tweede keer in korte tijd dat er iemand vertrekt bij onze FC die aangeeft dat er `verschil van inzicht` is? Dat er dus wrijving is binnen de gelederen van de club? Is er sprake van een interne strijd? Is er sprake van een cultuuromslag? Ik weet het fijne niet en heb na een tijd van bezinning besloten om niet uit emotie bepaalde uitingen te roepen. Maar feit is wel dat ik, of liever gezegd wij, ons zorgen gaan maken.

Zorgen om de club. Hoe ziet de toekomst eruit? Want, we kunnen niet om de feiten heen. Trainers worden de laatste jaren niet langdurig gekoesterd aan de Aalsterweg. Het lijken onderhand wel Italiaanse taferelen te worden. Past dit bij ons DNA?

Naast bezorgdheid bekruipt ons ook een gevoel van heimwee. Heimwee naar de tijd waarin ons FC nog ONZE club was. Tijden dat FC Eindhoven van het volk was. Waar spelers, trainers en supporters een club vormde. Waar het bestuur tussen de mensen stond. Waar de ‘glazen toren’ niets meer was dan een symbool.

“We hebben niet veel centen, maar swingen als een trein”… zo luidt een zin uit ons clublied. Een zin passend bij hoe FC Eindhoven was. Vandaag de dag hebben we wat centen maar stotteren we als een vastgelopen locomotief. Hortend en stotend zijn we op weg. Hoe lang houdt deze wankele trein het vol? Hoe vaak stappen er nog personen in? Hoe vaak verlaten personen de trein?

Passen de ambities die er zijn wel bij onze club? Is promotie het enige heilige middel? Een doelstelling die koste wat kost gehaald moet worden. Liever vandaag dan morgen zo lijkt het. Maar, zou een club als onze FC niet veel beter varen bij een structurele positie in de top van de Jupiler League? Structureel de komende jaren top 5? En als dat fundament er staat, dan eens verder kijken. Is de visie van La Ling wel de visie die past bij FC Eindhoven? Is hetgeen hij in het buitenland heeft gerealiseerd wel haalbaar in Nederland?

December is de maand van feest en gezelligheid. Momenteel is het een maand vol onduidelijkheid, vol angst en vragen.

Of het moment nu juist was of niet om bekend te maken dat de trainer gaat. Wij koesteren geen wrok tegen Wilfred van Leeuwen. Wij hopen dat hij in het nieuwe seizoen een mooie, nieuwe en stabiele club krijgt. Wij hadden graag gezien dat deze reus uit Den Haag een langer verblijf aan de Aalsterweg was gegund waarin hij zijn ding kon doen.

De derby staat momenteel in de schaduw van onze gevoelens. Daar waar we het enkel hadden over het treffen met “die Helmonders”, praten we nu enkel over wat er toch gaande is binnen de gelederen van onze club. Dat mooie volkse clubje aan de Aalsterweg.

 

<

18 Reactie(s)

 1. Avatar
  december 03, 2017

  Ik word er ook moedeloos van. Het is elke keer weer wat anders en zelden positief. Er zit al bijna niemand meer op de tribune en dan laten ze het tegen Oss zo zitten. Diverse spelers zaten er zelfs bij het begin van de tweede helft al doorheen. Gewoon conditie tekort. En Lieder is alleen maar met zijn eigen belang bezig. Topscorer worden en een zak geld opstrijken bij een andere club; anders laat je die tweede pingel toch door iemand anders nemen. Bij winst zouden we 8e staan en zelfs bovenaan in de tweede periode en dan zo’n wedstrijd spelen.

 2. Avatar
  december 03, 2017

  Ben het eens met de “fransoos”.
  Hij moet al langer contact hebben gehad met de nieuwe club, juridisch mag dit natuurlijk, het valt allemaal wat vreemd en dan is er ook nog de vele onduidelijkheden binnen de club en de vervreemde relatie tussen bestuur en supporters. Het bestuur heeft een grote verantwoorlijkheid en ik adviseer ze te communiceren met de achterban. Schep helderheid en stop met spelletjes.

 3. Avatar
  december 03, 2017

  De actualiteit is soms sneller dan mijn typen. Met alle respect voor iedereen maar als Trainer nu al nieuwe club heeft, speelde dit al langer.
  Denk niet dat het een goed idee is om met deze man op de bank het seizoen af te maken.

 4. Avatar
  december 03, 2017

  Lastige is dat je als supporters maar weinig meekrijgt van wat er werkelijk gaande is. Denk dat de column daarom duidelijk is. Openheid richting achterban geven en er samen dan de schouders onder.

 5. Avatar
  december 03, 2017

  Nee niet die persoon is het probleem Henk. Lopen er wel meer rond. Veel belangrijker is dat nou eens naar buiten gebracht gaat worden wat het doel is.

  Dat de trainer een dag later al ergens anders tekent zegt ook veel. Dan is niet alleen intern het probleem.

 6. Avatar
  december 03, 2017

  Van Leeuwen heeft inmiddels al getekend bij Tweede Divisionist Rijnsburgse Boys voor twee jaar.

 7. Avatar
  december 03, 2017

  Verlammend als de man met het geld blijkbaar alles wil bepalen, niet verbindt maar slechts brokken maakt.
  Niet iets van de laatste tijd maar al veel langer aan de gang met als gevolg het vertrek van personen met een hart voor de club.
  Financieel blijf je dan nog wel overeind maar op voetbalgebied verlies je vrijwel alles wat in jaren werd opgebouwd.
  Neem van mij aan dat het crisis is.

 8. Avatar
  december 03, 2017

  Mooi stuk webmaster. Hoop dat de verantwoordelijken het ook lezen en eens gaan nadenken over hun verantwoordelijkheden. Laat eenieder zijn werk/sponsoring doen waarvoor hij/zij is verwelkomd, zonder te veel bemoeienissen met andere werkterreinen. En laat FCE FCE blijven.

  Ben bang dat het zijn weerslag gaat krijgen op de spelers en dus het spel. Spelers die alleen dit jaar nog ‘hoeven’ zal het niet zo veel uitmaken, maar spelers als een vd Boomen die hier normalerwijs nog meer dan 2 jaar spelen zal het niet onberoerd laten. Een instabiele basis is nooit goed, voorbeelden genoeg.

 9. Avatar
  december 03, 2017

  Wat de wedstrijd betreft, jammer maar kan gebeuren. Wel is het zo dat alle penalty’s die ik door Lieder heb zien nemen, rechts en laag van de keeper werden geschoten. Een beetje afwisseling kan geen kwaad, lijkt me. Wat de trainer betreft, ik kan niet oordelen of hij een goede trainer is op technisch/tactisch vlak. Wel gezien dat hij een eenheid van de ploeg heeft gemaakt en dat er voor elkaar gewerkt wordt en dat er vaak ook zeer aardig gespeeld en gecombineerd wordt. Als hij echter al na 5 maanden weet dat hij niet wil verlengen, is er meer aan de hand dan ons bekend. Benieuwd waar dit naar toe gaat maar hoe dan ook, blijf ik een blauw-witter.

 10. Avatar
  december 03, 2017

  Ja, vervreemding is het juiste woord. De voelafstand tussen bestuur en supporters is groter en groter geworden.
  Dat Kees Lepelaars is vertrokken is een signaal. De vorige voorzitter na een korte periode vertrokken. Nu weer de trainer die niet verder wil, zoals ook v.d. Gaag en Monitz niet verder wilden.
  Er is een verlangen naar rust, identificatie en opbouw.
  Wij weten niet wat er speelt, maar dat er gespeeld wordt is duidelijk.
  Het zou het bestuur sieren om eens transparantie en duidelijkheid te schenken. Dit kan zo niet verder? Kan de supportersclub daar een rol in spelen?