COLUMN: WE HADDEN NIET VEEL CENTEN, MAAR SWINGDEN ALS EEN TREIN…

COLUMN: WE HADDEN NIET VEEL CENTEN, MAAR SWINGDEN ALS EEN TREIN…

Vrijdag 1 december zullen we als FC Eindhoven supporters niet snel vergeten. Het was de avond van de gemiste strafschoppen. Het was de avond van een ontluisterende nederlaag tegen FC Oss. En het was de avond van de donderslag bij de heldere hemel.

De nevel was net over het veld van het Jan Louwers Stadion gevallen. De meeste supporters hadden een warm heenkomen gezocht en waren nog aan het discussiëren over hoe een goede penalty genomen moet worden toen Social Media ontplofte. Totaal onverwacht werd bekend dat trainer Wilfred van Leeuwen aan het einde van dit seizoen onze club gaat verlaten.

Van Leeuwen, een trainer die veel sympathie heeft bij de fanatieke aanhang. Maar ook bij heel veel andere supporters is hij een graag geziene gast. Een kerel van het volk. Gewoon, in voor een geintje, maar bovenal in potentie een goede trainer.

Volgens de media liggen persoonlijke redenen ten grondslag aan zijn besluit. Maar, ook verschil van inzicht. Enkele weken geleden hebben we nog benadrukt dat ieder verhaal twee kanten kent en dat we niet blind moeten varen op de berichtgeving van de media.

Maar, waar rook is, is vuur. Is het niet al de tweede keer in korte tijd dat er iemand vertrekt bij onze FC die aangeeft dat er `verschil van inzicht` is? Dat er dus wrijving is binnen de gelederen van de club? Is er sprake van een interne strijd? Is er sprake van een cultuuromslag? Ik weet het fijne niet en heb na een tijd van bezinning besloten om niet uit emotie bepaalde uitingen te roepen. Maar feit is wel dat ik, of liever gezegd wij, ons zorgen gaan maken.

Zorgen om de club. Hoe ziet de toekomst eruit? Want, we kunnen niet om de feiten heen. Trainers worden de laatste jaren niet langdurig gekoesterd aan de Aalsterweg. Het lijken onderhand wel Italiaanse taferelen te worden. Past dit bij ons DNA?

Naast bezorgdheid bekruipt ons ook een gevoel van heimwee. Heimwee naar de tijd waarin ons FC nog ONZE club was. Tijden dat FC Eindhoven van het volk was. Waar spelers, trainers en supporters een club vormde. Waar het bestuur tussen de mensen stond. Waar de ‘glazen toren’ niets meer was dan een symbool.

“We hebben niet veel centen, maar swingen als een trein”… zo luidt een zin uit ons clublied. Een zin passend bij hoe FC Eindhoven was. Vandaag de dag hebben we wat centen maar stotteren we als een vastgelopen locomotief. Hortend en stotend zijn we op weg. Hoe lang houdt deze wankele trein het vol? Hoe vaak stappen er nog personen in? Hoe vaak verlaten personen de trein?

Passen de ambities die er zijn wel bij onze club? Is promotie het enige heilige middel? Een doelstelling die koste wat kost gehaald moet worden. Liever vandaag dan morgen zo lijkt het. Maar, zou een club als onze FC niet veel beter varen bij een structurele positie in de top van de Jupiler League? Structureel de komende jaren top 5? En als dat fundament er staat, dan eens verder kijken. Is de visie van La Ling wel de visie die past bij FC Eindhoven? Is hetgeen hij in het buitenland heeft gerealiseerd wel haalbaar in Nederland?

December is de maand van feest en gezelligheid. Momenteel is het een maand vol onduidelijkheid, vol angst en vragen.

Of het moment nu juist was of niet om bekend te maken dat de trainer gaat. Wij koesteren geen wrok tegen Wilfred van Leeuwen. Wij hopen dat hij in het nieuwe seizoen een mooie, nieuwe en stabiele club krijgt. Wij hadden graag gezien dat deze reus uit Den Haag een langer verblijf aan de Aalsterweg was gegund waarin hij zijn ding kon doen.

De derby staat momenteel in de schaduw van onze gevoelens. Daar waar we het enkel hadden over het treffen met “die Helmonders”, praten we nu enkel over wat er toch gaande is binnen de gelederen van onze club. Dat mooie volkse clubje aan de Aalsterweg.

 

<

18 Reactie(s)

 1. Avatar
  december 06, 2017

  Goed initiatief webmaster! Complimenten aan alle betrokkenen!

 2. Avatar
  december 05, 2017

  Morgen is er een gesprek tussen vertegenwoordigers van EindhoFAN en het bestuur van FC Eindhoven. Dat wil zeggen de verantwoordelijke vanuit de kidsclub Woutje, voorzitter supportersvereniging, wij namens Eindhoven 1909, iemand vanuit de Ultras en de supporterscoördinator. Uiteraard proberen wij vanuit daar meer duidelijkheid te krijgen en de achterban te kunnen informeren. Stap 1 is daarmee gezet door met elkaar in gesprek te komen.

  ps. Nog 4 plaatsen in de verplichte buscombi naar Helmond Sport! Opgeven kan nog via http://www.fceuitkaarten.nl

 3. Avatar
  december 05, 2017

  Voetballerij en feiten. Wat zijn dan de feiten? Weet je soms meer? Verschuil je je daarom achter het pseudoniem EHV? Een aantal supporters roepen om openheid, zoals onze weefmeester. Die roep om openheid duidt erop, dat de organisatie slecht communiceert over wat er speelt. Het schijnt (geen feit, want ik heb The Mitch niet gesproken), dat onbetrouwbaarheid in de organisatie het motief van der Gaag was om te vertrekken. Los van mans eigen (on)betrouwbaarheid m.b.t Massop, wat ook geen feit is. Het gaat erom daar van te leren en met Frans Janssen hadden we hoop, dat hij een rol kon spelen in allerlei onderhuidse conflicten tussen mensen: schoon schip maken. Helaas vertrok Frans naar de roodwitte vijand (ironie EHV) voor het geld. (als voer voor de complotgedachte van PSV om ons kluppie de nek om te willen draaien). Of hij mede vertrokken is vanwege emotionele strubbelingen tussen personen en er geen heil meer in zag is onduidelijk. Het is geen feit, maar het ligt wel voor de hand, dat de Leeuw geen harmonieus gesprek gevoerd heeft met de leiding. Onduidelijk is, wat het aandeel is van beide partijen.
  Gevoelsmatig denk ik, dat we een leidinggevende nodig hebben, die verstoorde relaties (geen feit, of wel EHV)?) weet om te zetten tot een constructieve samenwerking. Nu lijkt het, dat er een angstcultuur (geen feit) is om openheid van zaken te geven. En daarmee doel ik niet, dat wij als supporter de inhoudelijkheid van de schermutselingen hoeven te kennen. Maar begin met toe te geven, dat de verhoudingen verstoord zijn en dat we bijv er alles aan doen om op zakelijk en emotioneel gebied naar elkaar te luisteren.
  Mooi, de woorden van de weefmeester club van het volk, dan spreekt de romanticus. Maar eigenlijk is het betaalde voetbal (ik doel niet op ons kluppie) een walgelijke vertoning.

 4. Avatar
  december 04, 2017

  Geachte heer Wijsman , complimenten met uw helder verhaal. Fc Eindhoven koopt al jaren geen spelers meer. Het zijn meestal transfervrije spelers en huurlingen. Dus er wordt niets gekocht omdat er geen poen is en ja dan moet je slim en creatief zijn en beschikken over deskundigheid. Hans Smulders was goud waard, had een netwerk en was deskundig. Dit is nu allemaal voorbij. Ik hoop dat we over enkele jaren de vruchten kunnen plukken van onze jeugdacademie.
  Trainers zijn en blijven passanten met een beperkte houdbaarheid. Bij de fc schijnen veel functionarissen passanten te zijn. Er moet echt rust, helderheid en samenwerking komen.

 5. Avatar
  december 04, 2017

  Heb niks met op de man spelen en daarbij is het niet op feiten gebaseerd. Als hij (vdl) zo een type was zocht hij wel de media op. Ben blij met zulke mensen achter de club. Taak ligt bij de voorzitter om naar voren te stappen en openheid van zaken te geven. Als we het dan hebben over niet sjiek denk ik eerder aan het feit dat de trainer nu al een andere werkgever heeft.

 6. Avatar
  december 04, 2017

  Van Leeuwen heeft altijd beweerd, dat hij goed kan samenwerken met Tscheu La Ling en die werkt weer samen met Pieter van der Leegte. Dus met wie dan niet? Sowieso vind ik het lomp van de Leeuw om een dag later het glas te toasten met een lach van lekker puh. We weten ook niet, of de Leeuw een boos kind is, dat zijn zin niet heeft gekregen. Vragen, die schreeuwen om een antwoord. Zolang er niemand is die openheid van zaken geeft zullen de speculaties alleen maar toenemen. En dan de hoogmoed van de eredivisie. Ben het met Lieder eens, dat de ploeg verzwakt is, want geen een speler is een versterking gebleken vergeleken met afgelopen seizoen. ( Onze Leader is misschien de enige, die eredivisiewaardig is en ook dat is in technisch opzicht een twijfelgeval) Eredivisie koop je niet. Dat haal je alleen met kennis van de spelersmarkt en weten, wat je nodig hebt door slim in te kopen. (FCVVV en Excelsior als voorbeeld)
  Wanneer verhoudingen verziekt zijn, dan zal het een hele opgave worden om ons kluppie weer op de rails te krijgen. Dan zal oud zeer uitgesproken moeten worden en dikke nekken aan de kant geschoven moeten worden. Wij waarderen allemaal de sponsor VDL, alleen wanneer de sponsor denkt een Nol Hendriks te zijn, dan vergaloppeert hij zich. Dus dankbaarheid naar Pieter van der Leegte met als aantekening schoenmaker hou je bij de leest. Weg met de EGodjes, leve het Eindhoven zal wezen.

 7. Avatar
  december 03, 2017

  Dat van Leeuwen een eenjarig contract heeft wist iedereen, dus ook Rijnsburgse Boys. Kennelijk waren/zijn ze op zoek naar een nieuwe trainer voor volgend jaar. Dus hoeft het niet vreemd te zijn dat ze al een keer contact opgenomen hebben met Wilfred om zijn interesse voor komend seizoen te peilen. En als dan de bemoeienis van iemand binnen FCE dusdanig groot is dat je je trainerswerk niet meer met plezier kan doen dan is met de interesse van een andere club in het achterhoofd, het veel gemakkelijker om te zeggen dat je er na dit seizoen mee gaat stoppen. Zoiets wordt vervolgens bekend gemaakt, een telefoontje van R.Boys volgt want die willen niet naast de pot pi..en en een afspraak is zo gemaakt om een deal te sluiten. Dat dat dan ook meteen bekend gemaakt wordt maakt dan ook niet meer uit denk ik.

  Ik verwijt van Leeuwen dus niets. Wel degene(n?) die verantwoordelijk is voor de chaos. We weten er niet veel van, maar als trainers, alg.directeuren, tech.managers, ed vertrekken blijven er niet veel mensen meer over die hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn. En dat is vast niet Pascal Maas, de dame van de administratie of Ali de beveiliger.

  Openheid zullen we niet krijgen verwacht ik. Ons rest niet veel meer dan het tussen de regels lezen/luisteren van de interviews van bv. Lepelaars in de krant of de uitleg van van Leeuwen.

 8. Avatar
  december 03, 2017

  Ik vind dat van Leeuwen niet in de schaduw kan staan van onze trainers v.d. Gaag, de jong en Faber. Tactisch en technisch onvoldoende. Voorbeeldje: Loof krijgt afgelopen vrijdag vrijheid van de tegenstander om op te bouwen en bijna alle ballen worden naar de tegenstander geplaatst. Dat moet de trainer toch ook zien. Dan gaat hIj gaat v. d Boomen wisselen, terwijl v de Velde en Kabangu kapot zitten. Het probleem zit in de achterhoede. We krijgen veel te veel goals tegen. Onze vorige genoemde trainers bouwden op vanuit een goed georganiseerde verdediging. Opstelling achterin een keer wijzigen en niet zo doormodderen.
  Bv Gunst , Kortstam, Mattys, de Wilde. HaaL Nieveld erbij als extra optie, die heeft geen club en is tranfervrij. En voor mij mag van Leeuwen onmiddellijk vertrekken. Hij heeft zijn twijffels over Fce maakt dit bekend en zit de dag erna aan de champagne met Rijnburgse boys. Wat een mentaliteit. Ik zeg opzouten, wij kunnen makkelijk met Pascal Maas verder.