Column

Column

Op het moment dat het laatste fluitsignaal afgelopen vrijdag klonk op het Kasteel, haalde ik opgelucht adem. De Spartaanse supporters om me heen beklaagde zich over de leidsman, daar zij van mening waren dat de bal bij het slippertje van de Eindhoven goalie de doellijn passeerde. Hoewel Eindhoven de vele betere voetballende ploeg was, was ik door het hachelijke momentje in de laatste seconde van de wedstrijd, tevreden met het gelijke spel. De wedstrijd in Helmond was al eerder ten einde, dus ik wist dat het gelijke spel ervoor zou zorgen dat het de vrijdag erop een heet avondje zou worden aan de Aalsterweg.

De periodetitel in Veendam van 1 maart 2010 staat nog vers in het geheugen. Toch alweer drie en een half jaar geleden. Destijds hadden we het in eigen hand en was een gelijkspel voldoende om de periodetitel binnen te halen. Sinds die periodetitel kreeg Eindhoven in drie wedstrijden nog een keer de kans om een periodetitel binnen te halen. Een seizoen later kreeg Eindhoven (door de tussenstanden in de andere wedstrijden) in de Lange Leegte opnieuw de kans om voor een handje vol Eindhovensupporters een de periode te pakken (veel kansen, 1-0 verlies). Ook in de eerste periode van het successeizoen 2011/2012 tegen Zwolle en vervolgens tegen Mvv kreeg Eindhoven de kansen, zonder succes. Achteraf zal moeten blijken of Eindhoven vrijdag opnieuw een kans krijgt geboden. Willem II zal in Dordrecht moeten winnen van de plaatselijke FC en Eindhoven zal moeten winnen van Jong Ajax.

De toetreding van de jeugd elftallen tot het betaalde voetbal, en de daarbij gepaarde competitievervalsing, doen mij gruwelen. Dat de Jupiler league aan hervorming toe was, was voor iedereen denk ik wel duidelijk. Maar de huidige opzet is een klucht. Traditieclubs zijn kapot, hiervoor in de plaats zijn gekomen de beloften van 3 vermogende clubs terug. De toetreding van Jong PSV was volgens velen ook een doodsteek voor Eindhoven, die nu geen beroep meer kon doen op de ‘talenten van de Herdgang’. Gezien het afgelopen seizoen lijkt het me, dat ook zonder de toetreding van Jong PSV, de samenwerking op een wat lager pitje zou komen te staan. En zie waar we nu staan, zonder de sportieve hulp van de stadsgenoot. Maar de grootste overwinning is misschien wel het behoud van de eigen ‘Identiteit’.

De competitievervalsing die de toevoeging van de beloften met zich meebrengt zal deze week echter niet in het nadeel van Eindhoven zijn. Daar het de laatste wedstrijd van de periode betreft, spelen alle teams tegelijkertijd op vrijdagavond. Zo zullen de spelers die voor speeltijd Ajax 1 in aanmerking komen, worden gespaard met het oog op de wedstrijd tegen het vaandel team van onze jubilerende stadsgenoot. In theorie is het ook mogelijk dat Eindhoven bij een gelijkspel aan de Krommedijk de periode pakt, maar dan moet er een monsterzege geboekt worden tegen de jonkies van Ajax. Wellicht is dit een scenario waar Eindhoven zich op zou moeten gaan richten! Want een dergelijk scenario zou de discussie over competitievervalsing alleen maar heviger maken, wat hopelijk zal leiden tot een spoedig einde van het probeersel met de beloften van de grote clubs in onze competitie. Dit zou vrijdag dan niet alleen een monsterzege voor Eindhoven zijn, maar voor geheel voetbalminnend Nederland. Zonde alleen dat dit dan ten koste moet gaan van een club, dat net zoals Eindhoven, tegen de toetreding van deze elftallen stemde.

B.

 

Mocht jij nou ook een leuke column willen schrijven en deze graag geplaatst zien op www.eindhoven1909.nl neem dan contact op via webmaster@eindhoven1909.nl

<

Geen berichten

Er heeft niemand een bericht geplaatst.