Korte en lange termijn

Korte en lange termijn

FC Eindhoven in januari. Hoe staan we ervoor? Wat gaat er gebeuren? Een kleine analyse vanaf de zijkant :

Korte termijn : FC Eindhoven staat, precies op de helft van het seizoen, op een knappe 9e plaats. De competitie is de laatste jaren een stuk sterker geworden door de komst van clubs als de Graafschap, NEC, NAC, Roda JC, Excelsior, Cambuur en het “kapitaal krachtiger” worden van Almere City en Volendam. Met een flink verlaagde (ongeveer 14e) spelersbegroting doet FC Eindhoven het dit seizoen wat dat betreft goed met een 9e positie. Wie niet rijk is moet slim zijn. Wat dat betreft is de verkoop van Kaj de Rooij (voor recordbedrag) een slimme zet geweest. De financiële positie kon daardoor in corona tijd worden verbeterd en de selectie versterkt. Dat vervolgens Ogenia en Vancamp direct geblesseerd raken is pure pech maar de andere versterkingen (de Keersmaecker, Donkor en Bourdouxhe) hebben een vaste basisplaats. Eigenlijk is de selectie goed in balans, een mooie mix van ervaring en talent. De juist mentaliteit en een enorme werklust laat de ploeg wekelijks zien. Wat er wel echt ontbreekt is een rechtsbuiten. Botermans werkt hard maar is duidelijk geen rechtsbuiten. Zo kan er tijdens wedstrijden niet aanvallend worden gewisseld en is een wedstrijd omdraaien daardoor soms lastig. De transfermarkt is nog open tot 1 februari. Een versterking op rechtsbuiten is nodig. Als de mogelijkheid zich voordoet (dit kan soms ook met een lege portemonnee en op een creatieve manier) dan kan een versterking op die positie net het benodigde duwtje zijn richting het behalen van play-off voetbal op het einde van dit seizoen.

Lange termijn : Het is op bestuurlijk vlak rustig bij de club. Gelukkig maar, want in deze coronacrisis is de club vooral gebaat bij rust. Het zal de komende maanden een hele uitdaging worden om alle sponsoren voor de club te behouden. En ook het aantal seizoenkaarthouders gaat een spannende uitdaging worden. Hoe gaat dit bestuur ervoor zorgen dat de supporters de juiste binding met de club houden?

Op sportief vlak zal de club vanaf nu al bezig moeten gaan zijn met de invulling van de staf en selectie voor komend seizoen. Het contract met technisch manager Marc Scheepers loopt af, net als het contract van trainer Ernie Brandts. Gaat de club met hen door? Logische volgorde zou zijn dat er eerst duidelijkheid komt rondom de positie van de technisch manager. Als deze duidelijk is kun je de positie van de trainer en selectie gaan invullen. Gezien het feit dat je in de komende maanden al bezig moet zijn met de selectie voor het nieuwe seizoen zal deze duidelijkheid toch ook geen maanden meer op zich moeten laten wachten.

Qua selectie voor komend seizoen is er nog veel onduidelijk. Op dit moment liggen enkel Joey Sleegers en Jort van der Sande voor komend seizoen daadwerkelijk vast. Het is duidelijk inmiddels dat de club verder wil met de talentvolle jongens Bogaers en van Rosmalen, net als met routinier Amevor (wiens contract komende dagen gaat aflopen). Als de situatie rondom Amevor het tempo gaat zijn voor alle contractverlengingen dan gaat het nog wel even duren voor er duidelijkheid gaat zijn. Vanaf de zijkant is het lastig oordelen hierover natuurlijk maar juist daarom is communicatie richting de achterban heel belangrijk. Iets waar voor het (nieuwe) bestuur een belangrijke taak is weggelegd. Supporters zijn de club, communicatie is alles. Waar gaat het mis?

De visie (en het beleidsplan 2025) zijn inmiddels duidelijk. Het regionale karakter van de spelersgroep zie je zeker dit seizoen al terug. Ook maakte diverse talenten alweer hun debuut in het 1e elftal. Jammer dat dit allemaal moet gebeuren zonder supporters. De werklust, in combinatie met het regionale karakter, zou zeker goed ontvangen worden door supporters op de tribune.

Voor komend seizoen is er dus nog veel onduidelijkheid rondom de selectie. We zetten even wat situaties op een rijtje :

Huurlingen: Botermans, van Kleef, Donkor, Pozo, Vancamp en de Keersmaecker. Al deze jongens zullen normaal gesproken terug keren bij hun eigen club. Van een enkeling loopt het contract daar overigens wel af.

Aflopende contracten: Van een hele grote groep spelers loopt het contract af. (Swinkels, Jonkerman, Peijnenburg, Biemans, van den Eynden, Vermeulen, Bourdouxhe, Ze Pedro, Ogenia, van Son en Jap Tjong) Bij Ogenia zal de optie in het contract mogelijk wel al worden gelicht. Het lijkt voor de hand liggend dat met een aantal van deze jongens ook zeker gesproken gaat worden over verlenging van het contract. Denk dan aan Swinkels, Peijnenburg, van Son en Bourdouxhe. Gezien het aantal minuten dit seizoen en/of de twijfel of er überhaupt voldoende kwaliteit in zit zal mogelijk voor Ze Pedro, Jonkerman, Jap Tjong en van den Eynden er een einde komen aan het dienstverband bij FC Eindhoven.

Spannende tijden dus op zowel korte als lange termijn. De tweede seizoenshelft kan beginnen. Op naar de play-offs?

<

1 Reactie(s)

  1. Avatar
    januari 12, 2021

    Prima analyse