Moniz vertrekt bij FC Eindhoven

Moniz vertrekt bij FC Eindhoven

FC Eindhoven kan op zoek naar een nieuwe trainer. Gisteren leverde Ricardo Moniz zijn contract in nadat uit gesprekken tussen bestuur en de technische verantwoordelijken bleek dat beiden hun eigen mening hebben over de toekomst van het eerste elftal.

Het werd geen gelukkig huwelijk

Zo werd het huwelijk tussen FC Eindhoven en Moniz er eentje om snel te vergeten. Vooraf leek het een mooi sprookje te worden. Een oud speler, die zelf vanuit de eigen jeugd was doorgestroomd. En die bij grote clubs als Tottenham Hotspur, Feyenoord, RB Salzburg, Ferencvaros en 1860 Munchen had gewerkt, werd de nieuwe hoofdtrainer. Moniz had net als het bestuur de ambitie om dan eindelijk weer eens te promoveren met de club waaraan hij vanuit vroeger zoveel goede herinneringen had.

Het werd zoals we nu allemaal weten een teleurstellend en matig seizoen. Ik was erg enthousiast na de aanstelling van Moniz. Het verhaal zoals hierboven geschetst maakte het voor mij af. Promotie met een jongen van de club die vol passie en beleving aan de slag was gegaan, veel mooier kon ik het zelf niet bedenken. De voorbereiding verliep, ondanks dat de selectie nog niet compleet was, goed. En na de wedstrijden tegen KV Mechelen en PSV was het vertrouwen erg groot.

Tijdens het seizoen bleek de gekozen tactiek (4-2-4) geen gelukkige. De resultaten bleven wisselend en de resultaten zorgde tevens voor een stortvloed aan “mixed feelings”. Hoe kun je enorm op je bek gaan in Helmond en Oss terwijl je uit bij Telstar (echt een geweldige pot voetbal) en thuis tegen NAC de tegenstander echt alle hoeken van het veld laat zien?

De kritiek nam toe op Moniz. En zijn manier van spelen en aanpak werden bekritiseerd. Ondanks dat er tot op de laatste speeldag een kans bleef op playoffs (eigenlijk te gek voor woorden dat je als nr 10 van de competitie mee mag spelen om promotie, maar dat is een andere discussie) was het geloof op iets moois bij het grootste deel van de achterban wel verdwenen.

Toch wil ik Ricardo bedanken voor zijn enorme inzet. Dat het een teleurstellend seizoen is geworden is niet alleen voor de club en de supporters vervelend maar zeker ook voor Ricardo zelf. Vanaf dag 1 is hij met een enorme inzet en passie te werk gegaan. En of je het nu wel of niet eens bent met zijn visie en kijk op voetbal, ook Ricardo wilde FC Eindhoven terug zien op het niveau waar we ze allemaal weer een keer willen zien acteren.

Terug naar bouwen met talent

Met het vertrek van Moniz, vanwege het verschil in mening met het bestuur over de toekomst van het eerste elftal, lijkt de club nu weer te kiezen voor de visie waarmee het de laatste jaren zo succesvol is geweest. Een talentvolle groep spelers aangevuld met een ervaren kracht in elke linie.

Het zal een drukke zomer worden in het Jan Louwers Stadion. Het speculeren over een nieuwe trainer, en nieuwe spelers, kan gaan beginnen. De voorbereiding mag eigenlijk nu alweer starten…

<

9 Reactie(s)

 1. Avatar
  mei 21, 2017

  Dit wordt meer een gedachtenwisseling voor op het gastenboek dan voor deze plaats denk ik 😉

  Misschien al weer vergeten maar toen we een paar jaar geleden onderaan stonden riepen we vanaf de tribune ook “Smulders rot op”, daarna begonnen de goede jaren.
  Een TD krijgt heeft nu eenmaal meer krediet dan een trainer omdat het werk van de trainer zichtbaar is voor de buitenwereld en meestal ook van grotere invloed is op de resultaten. Natuurlijk moet de trainer het doen met het materiaal wat hij krijgt. Het vak van de trainer is om er vervolgens uit te halen wat er in zit. Door spelers vertrouwen te geven, de juiste poppetjes op de juiste plaats te zetten, het systeem te spelen wat bij je spelersmateriaal past, indien nodig goed te wisselen, etc. En dat had dit seizoen allemaal beter gekund. Tel daar bij op de onderlinge strubbelingen op en naast het veld en de teleurstellende, op voorspraak van de trainer gecontracteerde spelers en de nu ontstane situatie is daar. Daarom krijgt Harm nog een kans en Moniz niet. Maar ik denk wel dat Harm het nu zal moeten laten zien.

  Heeft Harm trouwens een contract voor bepaalde of voor onbepaalde tijd?

 2. Avatar
  mei 21, 2017

  En wat als er intern van die visie is afgestapt? En je als TM je daar maar in moet volgen?

  Verder was Rowell een aankoop van Harm en niet van Moniz.

  Maar vooral vooruit kijken nu. Verder eens met het betoog van de webmaster hier.

 3. Avatar
  mei 21, 2017

  Dit lijkt me inderdaad de beste oplossing voor beide partijen.
  Terug naar de ‘bouwen met talent’-visie.

  Wat me wel een beetje opvalt is dat de kritiek op Moniz blijft hangen terwijl Van Veldhoven net zo hard gefaald heeft. Als opvolger van Smulders afstappen van de visie is één, maar je oren naar de trainer laten hangen als het gaat om versterkingen die niets of nauwelijks iets toegevoegd hebben (Sprockel, De Silva, Rowell, Bousbiba, Uiterloo) is dat een ander verhaal. Van Veldhoven heeft vanwege de ambitie te promoveren de visie op straat gegooid en is er in het seizoen niet in geslaagd zijn technische staf zo te managen dat dat resultaat die beslissing gerechtvaardigd heeft. Absoluut een dikke onvoldoende voor de TD!

 4. Avatar
  mei 20, 2017

  Mooi verhaal
  Mis alleen nog het stukje, dat niet hij alleen gefaald heeft. Ook een aantal spelers zijn flink door de mand gevallen
  Nu moeten alle neuzen weer dezelfde kant op met een nieuwe trainer.
  Ik zal eens wat namen noemen!
  Jean Paul de Jong
  Hans de Koning
  Jan Poortvliet
  Stanley Menzo
  Frank de Boer
  Louis van Gaal
  Robert Maaskant
  Jimmy Floid Hasselbank
  Hyballa
  Peter v Vossen
  Johan de kok

 5. Avatar
  mei 20, 2017

  Het is nooit fijn als een trainer na 1 seizoen alweer vertrekt,maarin dit geval denk ik dat het goed is voor beide partijen. Ik had niet het gevoel dat komend seizoen een grote Verandering te weeg zou gaan brengen met deze trainer.. hopelijk gaan we de ingeslagen weg weer herpakken, Ricardo succes bij een nieuwe club !!

 6. Avatar
  mei 20, 2017

  Mooi verwoord webmaster.

  @ meneer of mevrouw “anoniem”: hier je anonieme mening kunnen geven is een voorrecht. Dit is de plaats waar we, eens of oneens, van gedachten kunnen wisselen over de belangrijkste bijzaak in ons leven: FCE. Koester deze mogelijkheid. Met de reactie die je nu geeft draag je niets bij, zelfs niet als je er je eigen reactie mee bedoelt.

 7. Avatar
  mei 20, 2017

  Kan. helaas, niet anders als me aansluiten bij dit commentaar. Ook ik had van te voren grote verwachtingen over dit seizoen. Ontzettend spijtig dat het niet geworden is waarop we allemaal hoopten.
  Petje af voor het feit dat Ricardo Moniz zijn contract inleverde en zo de weg vrij maakt om het nieuwe seizoen met een nieuwe trainer te beginnen.

 8. Avatar
  mei 20, 2017

  Kansloos !!!!!!

 9. Avatar
  mei 20, 2017

  Mooi verwoord. Had vooraf ook goed gevoel over Moniz. Maar denk dit wel het beste voor de club nu.