Stadsderby of ‘gewoon een wedstrijd’

Stadsderby of ‘gewoon een wedstrijd’

De afgelopen dagen wordt er op diverse media steeds meer gesproken over de ‘Stadsderby’. Met dit affiche wordt de wedstrijd tussen FC Eindhoven en Jong PSV aangeduid.

Nou ken ik persoonlijk maar één wedstrijd die in de reguliere competitie kan worden bestempeld als ‘Derby’. En dat is het tweeluik tegen de ploeg uit Helmond. Dat is een ‘Derby’. Het treffen tussen onze trots en de kwakkelende broeders van de Bakelsedijk is een clash op het scherpst van de snede. Althans, dat zou het moeten zijn. Helaas was de laatste ontmoeting er een om heel snel te vergeten voor ons. Maar, dan voel je de spanning, dan ben je in de aanloop naar de aftrap dagen bezig met de ‘Derby’. Dan kun je eigenlijk nauwelijks nog volledig functioneren. En als dan op ‘Matchday’ de oogjes worden geopend, dan voel je direct de spanning van de ‘Derby’ door je aderen stromen. Dan wil je maar één ding. En dat is met de maten toeleven naar de match. Dan wil je de wedstrijd beleven!

Een treffen met Jong PSV is daarentegen een totaal andere wedstrijd. Dat is een wedstrijd die eigenlijk nooit maar dan ook nooit had mogen worden gespeeld. Want, ben nou eerlijk, de Beloften teams hadden nooit mogen worden toegelaten in de Jupiler League. Wedstrijden tegen Jong PSV zijn best gezellig en de supporters én neutrale toeschouwer hebben best plezier, maar de toegevoegde waarde is ver te zoeken. Het zijn meer wedstrijden waar het gezelligheidsgehalte de boventoon voert. Gewoon gezellig anderhalf uur kijken naar 22 spelers. Geen spanning, niets op het spel. De beloften teams doen in feite nergens echt aan mee. Ik vergelijk het altijd met het kijken naar een duel uit de Zomeravondcompetitie.

Dus als je het mij vraagt of de wedstrijd tegen Jong PSV bestempeld mag worden als ‘Derby’, dan zeg ik nee. Draaien we de rollen eens om. Stel dat het vaandelteam van PSV ten strijde trekt op de groene mat tegen Jong FCE. Zou men dan aan de Frederiklaan praten over een ‘Stadsderby’?

Maar, los van mijn visie wordt het vrijdag wel weer gewoon een leuke avond. En als de ‘Stadsderby’ dan toch gespeeld moet worden, laten we hem dan winnend afsluiten. En ja, natuurlijk ga ook ik kijken naar deze uitvoering. Gewoon omdat het moet. Omdat de ploeg ook in deze wedstrijd de steun nodig heeft.

Weet je wat wel een echte ‘Stadsdery’ is? FC Eindhoven tegen PSV. Wellicht dat deze volgend seizoen op de affiches zal prijken.

Tonnus

Geef een reactie

Geen berichten

Er heeft niemand een bericht geplaatst.