Welkom op het gastenboek van Eindhoven 1909. Het staat vrij om hier een bericht te plaatsen. Echter gelden er wel een aantal regels. Het gebruik van schuttingwoorden, scheldwoorden en vloekwoorden is verboden. Ook provocerend taalgebruik in de richting van tegenstanders, spelers, scheidsrechters, supporters of andere personen is niet toegestaan. Bij overtreding van deze regel volgt (tijdelijke) uitsluiting van het gastenboek, bij herhaalde overtreding volgt uiteindelijk permanente uitsluiting.
Weer werkte de arbitrage niet mee. Maar daar hebben we geen invloed op. Je hoort vaak klisjees van dat overwinning goed voor het zelfvertrouwen is en nederlagen voor het gebrek daaraan. Dit klopte niet in de samenvatting tegen de Friezen. Verantwoord aanvallen of counteren, terugkomen na achterstand. Het verschil tegen TOP leek me het de breiwerkjes van oma. Tegen TOP alsmaar breed en breed. En nu zochten we ook de diepte en gingen de duels aan. Dyon leek hiervan geleerd te hebben en gaf ook de bal diep, zoals op Ozan. We mopperen grotendeels terecht op de spitsen, maar anderzijds krijgen die ook vaak weinig goede ballen aangespeeld, zoals tegen TOP. In de samenvatting liet David toch een paar goede dingen zien, jammer dat zijn uitstekende schot door een uitstekende redding geen doel trof. De tweede goal van ons was een mooie aanval met een uitstekende bal van Sven van Doorm. Sven kon kiezen voor risicoloos terug of diep en door dat laatste kon Evan oprukken en goed voorgeven en mooie rentree voor Joey met een intikker voor de man gekomen. Hebben we Sven gemist, zijn kracht is de bal snel in een keer kunnen raken en een goede pass? (fysiek en klein daardoor minder met de kop zijn de mindere kanten) Denk dat de stemming in de bus goed was.
Persoonlijk vind ik een goed scoutingapparaat cruciaal. Gewoon wedstrijden bezoeken, goed luisteren naar mensen met verstand van voetbal en die tips nalopen en bij goede beoordelingen trainingen van desbetreffende spelers gaan kijken. Data mag daarin altijd ondersteund zijn, echter nooit leidend.
Je hebt hiervoor echter wel scouts en budget voor nodig, en de visie dat die investering(kost misschien wel het salaris van een fatsoenlijke spits die we nu missen) op de lange duur loont.
Voor mij is het makkelijk roepen dat ik die investering wel waard vind. Ik sta namelijk veilig aan wal.
Interessante discussie. Wanneer is het aankoopbeleid succesvol en wanneer niet? Volgens mij kunnen we tevreden zijn over de komst van Brondeel, Sleegers, Limouri, Simons en Wouters. En ook dat Persyn na een huurperiode is binnengehaald (dit seizoen inderdaad wel vaak geblesseerd). Over Swerts kunnen we nog niet oordelen. Priske en Garden voldoen m.i. nog niet. Dat lijkt me op zich geen slecht gemiddelde. Het is wel ongelukkig dat juist de aanvallende aanwinsten nog niet voldoen of langdurig geblesseerd zijn. Vooral ook omdat ook de aanvallers die na vorig seizoen gebleven zijn te weinig scorend vermogen hebben. In dat licht bezien is het halen van Priske misschien ook niet zo’n goede zet geweest. Bij jong PSV scoorde die ook heel weinig. Van de andere kant, het halen van een spits die er gegarandeerd 30 maakt is voor onze club financieel niet haalbaar en misschien moet je dan gaan voor iemand met groeipotentieel. Maar dan geen huurling. En zelfs als je dat geld wel hebt zoals Groningen en dan Kevin van Veen haalt, heb je geen garanties. M.i. komt er wel degelijk wat geluk bij kijken.
Naar mijn bescheiden mening heeft het halen van spelers niets, zero, te maken met geluk. Als ervaren technische staf- en scouting apparaat weet je door gedegen onderzoek wat voor speler je binnenhaalt.
Als het talent erin zit komt het er uiteindelijk wel uit, je zal moeten sturen op verbetering in de stappen naar het resultaat toe: meer lange termijn dus.
De verleiding is te trainen op het verbeteren van je zwakke punten. Natuurlijk is een bepaalde basis nodig. Maar om te winnen moet je continu je sterktes uitbuiten.
Dat bedoelde ik eerder met dat een goede coach zijn spelers beter kan laten voetballen.
Bijvoorbeeld Priske, wat gebeurd er met zijn rendement als ie eindelijk eens fatsoenlijke ballen in zijn voeten gespeeld krijg? In plaats van elke keer moeten duelleren met een boom van een laatste man om de verre uittrap van eigen keeper zien te redden. Je weet dat ie van PSV komt, waar in de jeugd heel veel nadruk ligt op technisch voetbal. Maak daar dan gebruik van.
Dat leidt mij weer naar een bruggetje dat naar de eigen jeugdacademie van Eindhoven voert. Die doen het hartstikke goed, en wat zij nodig hebben is perspectief voor hun spelertjes. Ofwel een coach die het aandurft om jonge spelers te laten wennen aan het hoogste nivo.
Een goede club is een samenspel van allerlei sportieve factoren. Dat geldt ook voor ons Blauwwitte clubske.
Hallo Hans klopt dat je geluk moet hebben met spelers halen. Er is wel gefaald met de aanvallers. Priske en Garden komen tekort en daarbij is Priske ook nog eens gehuurd. Simons en Limouri lijken inderdaad wel goede versterkingen. Swerts weet niemand want is altijd geblesseerd net als Persyn. Ergens las ik vorig jaar in de krant dat het gebrek aan ervaring de playoffs uiteindelijk hadden gekost. Dit jaar is daar in ieder geval niet naar gekeken door de technische mensen. Teveel jonge spelers gehaald. En daardoor te weinig ervaring in de ploeg.
Juiste woorden Jur!
Met aantrekken van spelers moet je ook wat geluk hebben, denk ik.
Afgelopen zomer werd b.v. Maarten Swerts gepresenteerd. Speler van Genk(beloften) en Belgisch jeugdinternational. Helaas was hij herstellende van een knie-operatie.
Tot op heden is hij nog niet 100 % fit en heeft slechts enkele minuten in de hoofdmacht gemaakt.
Dan Pjotr Kestens. Speelt al voor het tweede jaar bij FC Eindhoven, maar is daarvan ook de meeste tijd geblesseerd en verwacht wordt dat hij na de winterstop pas weer aan zal sluiten.
Yassine Azzagari, August Priske en David Garden komen echt kwaliteit tekort.
Dus…………soms valt het mee en soms valt het tegen.
Je kunt met een klein spelersbudget Maarten en Marc niet alles verwijten.
Enige lichtpunten in mijn ogen zijn Farouq Limouri en Sven Simons.
Bij een enkele supporter ligt de Siamese tweeling Maarten en Marc onder vuur. Als je naar het inleveren van kwaliteit kijkt terecht. De o.a. vertrokken spelers Brym, Bannis en de Keersmaeker zijn vervangen door mindere spelers.
Vraag blijft, in hoeverre valt dit hen te verwijten met een klein budget? Zo staan de salarissen van spelers als Azzagari, van Rosmalen en van Rego bestedingen in de weg. Zijn hierbij fouten gemaakt door hen langer vast te leggen dan een jaar? Rego is zonder proeftraining vastgelegd. Is dat verstandig? Zijn we blind in gegaan op praatjes en beelden van zaakwaarnemers? Wordt er te veel waarde gehecht aan data? Hoe zit het met je netwerk? Ga je zelf spelers scouten?
Wij zien alleen de buitenkant, zoals dat we na het vertrek van linksbenige verdedigers een overschot hebben aan rechtsbenige verdedigers. O,a, een van de betere spelers tegen Almere Jarno Janssen kreeg geen contract en is een jongen uit de regio en momenteel aanvoerder bij Bocholt. Kennelijk werd tekort aan linkspoten gezien, want linkspoot Luuk Wouters (presteert naar behoren) werd gehuurd. Is dit noodverband een goede zet? En heeft Priske een proeftraining gehad? Had zijn huurovereenkomst daardoor voorkomen kunnen worden. Of ik zie het verkeerd, dat Priske toch een goede spits is. En is het triest, dat wanneer een El Bouchataoui het op de training goed doet, er geen geld is voor een klein salaris? Wat is er dan in bestedingsruimte verkeerd gegaan? En hoe evenwichtig is dat geld besteed?
Als buitenstaander kunnen we de kwaliteiten van Marc en Maarten niet beoordelen. Alleen zien we, dat we kwalitatief hebben ingeleverd.
Beste Jur,
Wat een haarscherpe analyse. Eindhoven is inderdaad geen parlementaire democratie. Verantwoording afleggen klinkt inderdaad wel heel zwaar, Al zal iedereen uiteindelijk een keer verantwoording moeten afleggen. Zo werkt dat nu eenmaal.
De club is een eenheid van delen. Waaronder ook een bestuur en supporters. De supporters die er in goede en slechte tijden, bij heerlijk en guur weer, zijn om hun Eindhoven te steunen, mogen toch wel weten waar Blauwwit staat en naar toe wil gaan?
Klopt de visie van het bestuur van nog niet zo lang geleden nog wel? Is de koers gewijzigd? Wil Eindhoven inderdaad in het rechterrijtje thuishoren of zoals beloofd de ambitie hebben te promoveren?
Dat is toch niet teveel gevraagd aan een bestuur? Gewoon klip en klaar communiceren hoe ze de toekomst van Eindhoven zien.
Wat de die trainer betreft: een van de vele instrumenten die een trainer heeft, is werken met het materiaal dat je hebt. Daar is ie trainer voor! Een goeie trainer kan ook middelmatige spelers beter laten voetballen. Hun sterke punten als kracht inzetten. Doe jongens staan niet zomaar op de payroll van Eindhoven. Dat zijn profs. Is die Willem wel zo Weijs? Wat heeft hij zelf als trainer voor palmares?
Misschien alvast eens kijken of deze trainer wel kan brengen wat Eindhoven wil.
Ik weet trouwens niet of Eindhoven met de begroting puur cijfermatig in het rechterrijtje thuishoort. Ik zal dat eens zelf bekijken.
Daarbij aangetekend dat de hoogte van de begroting geen garanties biedt op een vast plaats in het linker- of rechterrijtje. Er zijn mooie voorbeelden hoe clubs met een relatief lagere begroting toch een structureel en jarenlange mooie positie op de ranglijst weten te handhaven.
Het zou flauw zijn als ik nu 020 als voorbeeld zou noemen over de grootste begroting van Nederland en degratiespook. Dus dat doe ik dan ook maar niet.
Nee, het gaat er echt om wat je als Eindhoven uitstraalt. Wat wil je als club bereiken. Of vind je het allemaal wel goed en kijk je waar het schop strand? Nou, in dat geval moet je niet raar opkijken als je dan over een paar jaar de derby bij de buren in Zilst speelt. Ook leuk.
Ik heb niet de illusie, dat onze Willem dit boek leest. Maart toch…
Na de bekerwedstrijd tegen TOP werd het accent gelegd naar meer aanvallende keuzes. Een middenvelder, Sven van Doorm, verdween uit de basis en een aanvaller, August Priske, (David Garden) kwam daarvoor in de plaats. Deze keuze leverde ons slechts een punt op. Goede keuze of ligt het ergens anders aan de mindere resultaten?
Mogen we de conclusie dat wij moeite hebben met het het creƫren van mogelijkheden tegen verdedigende blokken als die van VVV en TOP? Missen wij de voetballende kwaliteiten om het spel te maken? Tegen TOP breiden we in de breedte in het tempo van een bejaardenhuis en dat leverde een statistisch balbezit op van 63 procent. Is het niet zo, dat een verhoogd tempo meer voetballende kwaliteiten vergt en dat wij daaraan niet kunnen voldoen? Mijn buurman zegt, dat wij de bal dieper moeten spelen om gevaar te stichten. Je verliest dan vaker de bal, maar het wordt meer een wedstrijd, de tweede bal wordt dan belangrijk om te veroveren en de kans op een counter is minder riskant dan bij balverlies in de breedte, omdat je meer mensen achter de bal hebt. Hoe zie je dat?
Terug naar de basis? Zelf het spel niet willen maken en voor de counter gaan? En vereist, dat niet snelle jongens voor? De moeilijke vraag, waar ik het antwoord niet op weet, wat past het best bij ons? In die zin ben je ook afhankelijk van de speelwijze van de tegenstander. Je moet werken met blessures en de kwaliteitsriemen die je hebt, een zware opgave. In hoeverre moet je daar een concessie doen, m.a.w. verwachtingen koppelen aan beperkte kwaliteiten?
Werken aan zelfvertrouwen en sfeer bij mindere resultaten is belangrijk. De kern: Wat voor invloed heeft de trainer op de speelwijze in een ploeg met beperkingen?